Gewicht elektrische fiets

Het gewicht van een elektrische fiets is een niet te onderschatten punt bij de aanschaf van een nieuwe e-bike. Daar waar een lichtgewicht elektrische fiets slechts 17 kg weegt, kan een transportfiets tot wel 30 kg wegen. De Kalkhoff en Brompton e-bikes die u bij ons aantreft komen ook op dat gebied al jaren glansrijk door alle tests. Brompton Electric fietsen wegen, omdat het vouwmodellen betreft, vanzelfsprekend niet zoveel als een gewone fiets met accu. De elektrische Kalkhoff fietsen behoren met een gewicht van 23-27 kg tot de lichtgewicht elektrische fietsen. Dit gewicht is inclusief de accu. Deze rijwielen zijn geschikt voor gemiddelde tot zware belasting. Zo kan een elektrische Kalkhoff damesfiets met gemak tot wel 130-170 kg gewichtsbelasting aan.


Gewichtsverdeling e-bike’s

Door de toevoeging van de motor en accu aan het fietsframe is de gewichtsverdeling bij een elektrische fiets lichtgewicht heel anders dan bij een gewone pedaalaangedreven fiets. Voor een goede gewichtsverdeling van een elektrische fiets is daarom de plaats van zowel de aandrijfmotor als de accu een belangrijk punt. In de meeste gevallen bevindt de accu zich bij elektrisch aangedreven rijwielen onder de bagagedrager. In dit geval zijn de fietsen voorzien van een voorwiel- of trapasmotor. Een voorwielmotor heeft als nadeel dat het sturen zwaarder gaat. Een middenmotor is eigenlijk het prettigst, omdat het zwaartepunt dan centraal ligt. Bij onze lichtgewicht elektrische fietsen van Kalkhoff en Brompton zijn al deze voordelen samengebracht in een gebruiksvriendelijke én betrouwbare e-bike.

Middenmotor voor ideale stabiliteit

Niet alleen draagt een middenmotor in grote mate bij aan een optimale gewichtsverdeling, ook het stuurgedrag voelt als bij een gewone fiets. Het extra gewicht dat het aandrijvingsmechanisme van een elektrische fiets met zich meebrengt, geeft u totaal niet het gevoel op een zwaardere fiets te zitten. Doordat een middenmotor duwt, in plaats van trekt, heeft u daarnaast meer controle over de fiets. Met name bij gebruik tijdens zwaardere weersomstandigheden in de herfst en winter is dit geen onbelangrijk punt. Een middenmotor bij een lichtgewicht elektrische fiets heeft tot slot als voordeel dat u minder storingen ondervindt. Alle onderdelen van het aandrijfmechanisme zitten immers kort bij elkaar.

Kom langs en voel het zelf

In de beschrijvingen van de afzonderlijke fietsmodellen ziet u netjes het aantal kilo’s per fiets vermeld staan. Wanneer u nog nooit op een elektrische fiets gereden heeft, doet u er echter verstandig aan dit, toch wel zwaardere rijwiel, zelf eens vast te nemen, zodat u ervaart hoe hij aanvoelt. Graag nodigen we u uit om in onze winkel met een elektrische fiets aan de hand te lopen. Een die voorzien is van ‘walk assist’ en een zonder. Daarbij bieden we ook de mogelijkheid hem eens op de fietsendrager van uw auto te zetten. Heeft u trouwens al gekeken of uw fietsendrager wel geschikt is voor e bikes? Wij zijn u graag van dienst.